in

11 hétköznapi dolog, aminek a célját általában nem ismerik az emberek

Számtalan dolog vesz bennünket körül a mindennapi életünkben, és ezek többségét teljesen megszokottnak tartjuk, noha sok esetben nem is igazán értjük, hogy mi a céljuk pontosan. Tudod például, hogy miért lyukasak a fánkok? Van ötleted, hogy mire szolgál a bekarikázott „R” betű a leghíresebb világmárkák logóiban?

Nem baj ha nem, a Liked.hu-nál ugyanis most úgy döntöttünk, hogy bemutatunk néhány ilyen dolgot, amik a legnagyobb meglepetést okozták számunkra.

1 Miért lyukasak a fánkok?

Ez a nagyvárosokban elterjedt desszert valójában már több száz éves. Ma már a pékek bármilyen formában és méretben képesek elkészíteni, de nem volt ez mindig így. Kezdetben nehéz volt ugyanis elérni, hogy a fánkok közepe is jól átsüljön, ezért jobb híján a cukrászok elkezdtek lyukas édességeket készíteni, hogy elkerüljék a középen nyersen maradt tésztából fakadó problémákat.

2 Miért vannak kis pontok az autók szélvédőjén?

Ezek az apró pontok általában szimmetrikusan helyezkednek el a szélvédő szélei mentén. Kerámiafestékből készítik őket, és több funkciójuk is van. Egyrészt megvédik a szélvédőt tartó ragasztót a káros UV-sugárzástól, másrészt ezek a kis pontok kevésbé láthatóvá teszik a leggyakrabban a szélvédő széleinél felhalmozódó szennyeződéseket.

3 Mire használták a napszemüvegeket?

Napjainkban teljesen egyértelmű, hogy mire: pontosan arra, amit a neve is sugall. Nem feltétlenül volt ez azonban mindig így. Kevesen tudják, de már a 12. századi Kínában is használtak “napszemüvegeket”. Ekkoriban a kínai bírák között volt népszerű, akik így rejtették el az érzelmeiket a tanúk elől.

Egyébként a sarkvidéki népek között is népszerűek voltak a napszemüvegek, vagy azok elődjei, mivel meg kellett valamivel védeniük a szemüket a havon visszatükröződő fakító fénysugaraktól.

4 Margó a füzetekben.

Az ókorban a füzetek és könyvek folyamatos veszélynek voltak kitéve a patkányok, egerek és egyéb rágcsálók vagy rovarok miatt, akik imádták lerágni az oldalak szélét. Azért, hogy ez ne járhasson tartalomvesztéssel, az emberek elkezdtek margót hagyni kétoldalt, hogy a rágcsálók ne juthassanak hozzá a fontos információkhoz.

5 Miért vannak mélyedések a golflabdákon?

A golflabdák kezdetben teljesen simák voltak. Idővel azonban a sportág szerelmesei rájöttek, hogy jobb kopott labdával játszani. Ebből kifolyólag ugyanazokat a labdákat használták hosszú éveken keresztül, míg a golflabdák gyártói rá nem jöttek a játékosok igényeire, melynek okán mélyedésekkel teli labdákat kezdtek gyártani, amik így sokkal jobban repültek.

6 Övtartó a kabátok hátulján.

Sok mai kabát és pulóver hátulján még mindig ilyen övtartók találhatók. Az övtartók valójában néhány évszázaddal ezelőtt jelentek meg a katonai kabátokon. Akkoriban a katonai kabátokat egy méretben gyártották és olyan nagyok voltak, hogy sok esetben a katonáknak egy övvel kellett összefogniuk a derekukon.

Ezek a kabátok egyébként a méretükből fakadóan többfunkciósak voltak, az övet kiszedve belőlük ugyanis remek takaróként funkcionáltak éjszaka.

7 Miért van apró lyuk a lakatokon?

Általában amikor egy lakat elhasználódik és rozsdásodni kezd, egyszerűen újat vásárolunk. Kevesen tudják azonban, hogy épp ennek a megelőzésére találták ki ezeket az apró lyukakat, amikbe a befecskendezett kenőanyaggal jócskán megnövelhető a lakatok élettartama.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .