in

11 tévhit, amit a becsapós reklámok hitettek el velünk

A reklám elősegítheti a fejlődést, de manipulálhat és megtéveszthet is. A marketingszakemberek feladataiba a valóság kiszínezésén túl időnként az igazság leplezése is beletartozik, hogy a vevőknek a termék láttán csak egyetlen gondolata legyen: „Nekem ez kell!”.

A Liked.hu-nál kutattunk kicsit, és utánajártunk azoknak a leggyakoribb mítoszoknak és tévhiteknek, melyeket a marketingszakemberek és a jól kitalált reklámkampányaik hitettek el velünk.

1 A citrusfélék a legjobb C-vitamin-források

Igazság: az édes pirospaprika körülbelül 250 milligramm / 100 gramm C-vitamint tartalmaz, de még a fekete ribizliben is több van, mint a citrusfélékben: 200 milligramm / 100 gramm.

Hogyan született a mítosz: 1908-ban a narancsipar rendkívül veszteséges volt és a termelők nehezen tudták eladni a gyümölcsöt. Albert Lasker ezért előállt egy reklámkampánnyal, amiben a friss narancsból készült narancslé elkészítését javasolta, mondván, hogy ez a tökéletes reggeli C-vitamin forrás.

2 A lánykéréshez gyémántgyűrű kell

Igazság: nem a gyűrű értéke a lényeg.

Hogyan született a mítosz:a gyémánt örök” kampány minden valamirevaló marketingtankönyvben megtalálható. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a rendkívül nagy mennyiségben elérhető szénből készült drágakő 1947-től szinte egybeolvadt a lánykéréssel és a luxussal.

3 Az üdvözlőlapokat személyesen kell odaadni

Igazság: nem muszáj.

Hogyan született a mítosz: a 20. század elejéig a képeslapokat csak postán küldték egymásnak az emberek, de a Hallmark reklámkampányának köszönhetően a személyes kézbesítése is elterjedt. A reklám kiemelte, hogy a szép és kedves szavak rendkívül hangsúlyosak egy személyes átadás alkalmával, ezért az illető sokáig emlékezni fog majd rá.

4 A fogkrémnek az egész fogkefét el kell lepnie

Igazság: egy “borsó” méretű adag is elegendő.

Hogyan született a mítosz: mint minden más mítosz, ez is okkal került bele a gyűjteménybe. Ez az ok pedig nem más, mint a fogkrémgyártók bevételnövelése, mivel a reklámokban kizárólag azért húznak vastag és hosszú csíkokat a fogkrémmel, hogy a vevők is így tegyenek, és minél hamarabb elfogyjon náluk a fogkrém, hogy aztán újat vegyenek helyettük.

5 A Mikulás kinézetét a Coca Cola találta fel

Igazság: a Mikulás karakterét (az általunk ismert testi jellemzőivel) először a művész Thomas Nast festette le még a 19. század végén.

Hogyan született a mítosz: 1931-ben a Coca Cola egy reklámkampányt indított az üdítői népszerűsítésére, melyhez a Mikulást is bevetették. A rajzot Haddon Sundblom készítette, és nem ez volt számára az első, hogy hasonló módon ábrázolta a Mikulás karakterét.

6 A diszbiózis betegség

Igazság: hivatalosan nem tartanak nyilván ilyen betegséget.

Hogyan született a mítosz: a diszbiózis, vagyis a bélflóra egyensúlyának zavara valószínűleg sokak számára ismerős. Érdekesség azonban, hogy ezt a kifejezést szinte csak Kelet-Európában használják, ahol a gyógyszergyárak és a nyugati cégek is előszeretettel használják, noha a bélflórák egyensúlyának zavara egyáltalán nem tekinthető betegségnek.

7 Drága, koleszterinmentes növényi olaj

Igazság: egyetlen növényi olaj sem tartalmaz koleszterint, csak a vaj tartalmaz ilyet.

Hogyan született a mítosz: egy másik klasszikus marketing trükk a “nélkül..” szó vastag betűkkel történő alkalmazása, mellyel a gyártók igyekeznek bizalmat ébreszteni a vásárlókban. Sok esetben azonban olyankor is használják, amikor az adott anyag alapból nem található meg a termékben.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .