in

13 bizonyíték rá, hogy a thai kultúra annyira különbözik a miénktől, mint az ég és a föld

Más országok néha olyanok, mint az idegen bolygók: sosem tudhatod, mi vár itt rád. Egy szállodában történő rövid vakáció pedig nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy felfedezzük a különféle országok kultúráját, és megtanuljuk az ott élő emberek szokásait.

Liked.hu-nál most ezen segítünk kicsit: összegyűjtöttük ugyanis, hogy mely kulturális sajátosságok különböztetik meg Thaiföldet a világ más részeitől.

13 A helyi nők a fehér bőrről álmodoznak, amíg mi a barnulásról.

A helyi nők úgy vélik, hogy a fehér bőrű hölgyek a férfiak ideáljai. Minél világosabb a bőr, annál jobb. Ezért a kozmetikai piacon rengeteg olyan termék található, ami fehéríti a bőrt.

Sok nő gyakorlatilag nem is napozik itt, a fürdőruhájuk pedig sokszor sokkolja a turistákat: bikini helyett ugyanis zárt ruhákat viselnek, és ebben úsznak.

12 Thaiföldön 3 típusú üdvözlet van, és még egy azoknak, akik nem tudnak az első háromból választani.

A thai wai üdvözlet valószínűleg az egyik első dolog, amit az országba érve látunk. Imához hasonlóan összetett kezek és meghajlás – ezt mindenki ismeri. Kevesen tudják azonban, hogy ennek 3 különböző fajtája létezik:

amikor a hüvelykujj megérinti az állat – így üdvözlik a barátaikat és a kollégáikat
amikor a hüvelykujj az orrot érinti – ez a köszönés az idős embereknek szól
amikor a hüvelykujj megérinti a homlokot – így fejezik ki a rendkívüli tiszteletüket például a király iránt.

Ha nem tudod, hogyan reagálj az ilyen mozdulatokra, a legjobb, ha egyszerűen összeteszed a kezed, és meghajolsz. A thai emberek azonban nagyon elnézőek a turistákkal, ők nem várják el ennek a gesztusnak a viszonzását, bőven elég számukra, ha egyszerűen udvarias mosolyt látnak az arcunkon.

11 A lábak asztalra vagy székre tevése itt valóságos sértés.

Keresztbe tenni a lábunkat úgy, hogy mások is lássák a talpunkat, itt nem szokás, ahogy a székekre vagy asztalra sem szabad tenni a lábunkat. Az ilyen dolgok itt sértő gesztusnak számítanak, mivel a lábakat a test legmocskosabb részének tekintik. Épp ezért van, hogy a helyiek hazaérve először mindig megmossák őket.

Természetesen a turistákkal megértőek ilyen téren is, de azért jobb tiszteletben tartani a helyi kultúrát.

10 A fej az emberi test legszentebb része.

Amíg a lábak a legmocskosabbak, addig a fej épp ezzel ellenkező – valóságos szentként tekintenek rá. Itt nem illik hozzányúlni valakinek a hajához még akkor sem, ha ez egy barátságos gesztus vagy vicc része. Hasonló a helyzet mások gyerekeivel. A helyiek valószínűleg nem fogják jó néven venni, ha megveregeted a hozzád szaladó gyerekek fejét.

9 A helyiek imádják az inhalátorokat.

Bármelyik üzletben vagy gyógyszertárban találhatunk ilyen orrba dughatós inhaláló betétekkel teli polcot, amik különböző aromákban kaphatók és a helyiek nagyon szeretik őket. Kedvencük a mentolos inhalátor.

A helyiek ezeket használják az élénkítésre, az orrfolyásra, de még például a fejfájástól történő megszabadulásra is. Egyszerűen az orrunkhoz kell dugni, és egy jó nagyot szippantani belőlük.

8 Sok csecsemő születéskor szokatlan második keresztnevet kap.

A thai kultúra szerint a gyermekek számára védelmet jelent, ha dupla keresztnevük van, a gonosz szellemek ugyanis így nem tudják a nevüket.

Az elmúlt években azonban kissé elszaladt velük a ló és egészen szokatlan második neveket kezdtek adni, melyeket főként angol szavak inspiráltak, mint például a Pepsi, a Benz, a pancake, a golf, a bank, vagy például a Wi-Fi.

7 Sok helyen nincs WC-papír, de valami más igen.

A legtöbb vécében bidé zuhanyt találunk, amit vécépapír helyett használnak. Nem árt azonban megjegyezni, hogy ha esetleg van is WC-papír, akkor sem szabad azt lehúzni a vécén, Görögországhoz hasonlóan ugyanis Thaiföldön is túl szűk és régi a szennyvízrendszer, ezért könnyen eltömődhet.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?