in

A nagy műalkotások 11 titka, amit a legtöbb ember nem ismer

Bár nem mindannyian születünk művész léleknek, mégis vannak olyan építészeti és művészeti alkotások, melyeket mindannyian jól ismerünk, már egészen gyerekkorunktól kezdve. Mindannyian tudjuk, hogy néz ki a New York-i Szabadság-szobor, ahogy a párizsi Eiffel-torony sem tud meglepetést okozni. Legalábbis azt hinnénk. Valójában azonban, ha egy kicsit utánuk kutatunk, érdekes és titokzatos dolgokra bukkanhatunk.

Liked.hu-nál most 11 világhírű építményt és műalkotást gyűjtöttünk össze, hogy felfedjük előttetek azon titkaikat, melyeket az emberek többsége nem ismer.

1 Lakás az Eiffel-torony legfelső emeletén.

pikabu

Gustave Eiffel úgy tervezte meg a róla elnevezett tornyot, hogy annak legfelső emeletén egy pihenésre és szórakozásra is alkalmas lakást lehessen kialakítani. Található benne többek között egy konyha, egy fürdőszoba, két hálószoba, egy nappali, na és persze a semmi máshoz sem fogható kilátás. A lakás egyébként arról is híres, hogy Gustave Eiffel itt fogadta korának egy másik nagy koponyáját, Thomas Edisont.

2 Szakadt lánc a Szabadság-szobor lábánál.

pikabu

A New York-i Szabadság-szobrot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Ha személyesen ugyan nem is, filmekben, képeken és egyéb internetes tartalmakban már biztosan láttuk korábban. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják róla, hogy lábánál egy szétszakadt lánc látható, mely egyfajta jelkép, amivel az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulóját kívánták hangsúlyozni a Franciák.

3 Az isleworth-i Mona Lisa

pikabu

Hugh Blaker, brit műgyűjtő 1911-ben egy délnyugat angliai nemesi házban járt. A hallban elhaladva szeme sarkából Mona Lisát pillantotta meg a falon és egy pillanat alatt végig futott az agyán a gondolat, hogy miért nem egy divatosabb festő művét akasztották a helyére, miért is “égeti” magát a tulajdonos egy másolattal. Azonban jobban megnézve látta, hogy nem is a jól ismert Mona Lisa látható a festményen, hanem egy fiatalabb nő, azaz Mona Lisa fiatalabb korában. A háttér is kissé más, de nagyban hasonlít az “eredetire”. A legfeltűnőbb különbség a két oldalon látható két oszlop, így a kép tágabb környezete látható, mint a jól ismert Leonardo festményen.

2013-ban a zürichi Mona Lisa alapítvány a svájci Szövetségi Technológiai Intézet segítségével szénizotópos kormeghatározást végzett, ami alapján megerősítették, hogy az alkotás valóban da Vinci korabeli. A kép készítéséhez felhasznált anyagok pedig egyeznek Leonardo egyéb munkáiban felhasznált anyagokkal. A vizsgálatok alapján tehát egyértelműen arra lehet következtetni, hogy ez da Vinci egy korábbi festménye lehet, bár ezt a mai napig sem erősítette meg senki ,,hivatalosan”.

4 Időkapszula a Rushmore-hegy belsejében.

pikabu

Az emlékmű tervezésekor Gutzon Borglum kitalálta, hogy az egyik szikla belsejében egy ,,Hall of Records” névre hallgató titkos szobát fog létrehozni, ahol a jövőbeni generációk az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb dokumentumait és információit találhatják majd meg, jól elzárva a külvilágtól. Borglum ehhez az Abraham Lincoln feje mögött található egyik sziklát szemelte ki célpontként, ám a munkálatok közben Borglum váratlanul meghalt, így a munka nem került befejezésre.

1998-ban, több mint 50 évvel Borglum halála után, egy megemlékezés alkalmával végül mégis elhelyezték (és lezárták) a félkész teremben a legfontosabb amerikai dokumentumok másolatait, hogy így tisztelegjenek a művész emléke előtt. Így ez a terem most egyfajta időkapszulaként funkcionál a Rushmore-hegy belsejében.

5 A Matterhorn-hegycsúcs Disneylandben.

A Disneyland-i Matterhorn, amelyet az Alpok Svájc és Olaszország határában található hegycsúcsról mintáztak és neveztek el, az első hullámvasút volt, ami csőszerű pályával rendelkezett. Ez azonban nem minden. A tetején egy kisméretű, padlásszerű szerkezet található, mely pihenőhelyként funkcionál a vállalkozó kedvű hegymászók számára. Található itt többek között kosárlabdapalánk és egy kis pihenősarok is.

6 A Nagy Szfinx eredeti külseje.

A gízai nagy szfinx a Föld egyik legnagyobb és egyben az egyik legrégibb szobra. Eredetileg fényes festék borította, melyből ma már csak a füle mögött található néhány folt, elvétve. Ugyancsak nagy megpróbáltatásnak lett kitéve a szfinx orra és szakálla, melyből alig-alig maradt valami napjainkra.

Egyes spekulációk szerint az oroszlán testű, ember fejű Szfinxnek a feje eredetileg szintén oroszlán volt, melyet később faragtak át emberi fejjé. Ezt az elméletet erősíti, hogy a Nagy Szfinx-szobor feje aránytalanul kicsit a testéhez, így elképzelhető, hogy valóban valamiféle átalakításon esett át még annak idején.

7 A Pisai ferde torony rejtélye.

pikabu

A Pisai ferde torony a mai napig számos rejtélyt őriz magában. Ezek közül az egyik legnagyobb, hogy senki sem tudja pontosan, ki is építette. Ez többek között annak köszönhető, hogy majd 200 évig építették, ezért számtalan építész munkálkodott rajta. Sok éven át a tervezést Guglielmo és Bonanno Pisanónak tulajdonították, ám Bonanno Pisano 1185-ben elhagyta Pisát és Szicíliába költözött, majd később csak meghalni tért vissza szülővárosába. Éppen ezért a világ egyik leghíresebb tornyának építészének személyazonossága mindmáig vitatott.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .