in

A németek életének 25+ jellemzője, amit az oda költöző embereknek évekig tart megszokni

Németország egy olyan ország, ahol a lakosok visszafogottsága szórakoztató fesztiválokkal, túlzott pékáru-fogyasztással és az egészséges életmód iránti folyamatos vágyakozással párosul. Szinte minden német tud angolul, de ennek ellenére büszkék rá, hogy az egymástól pár kilométerre található szomszédos falvakban két teljesen eltérő német nyelvjárást beszélnek az emberek. Az évek során számtalan érdekességet tanultunk már erről a nagyszerű országról, de mindig képes újra és újra meglepetéseket okozni.

A Liked.hu-nál szeretünk betekintést nyerni az idegen országban élő emberek életébe és kultúrájába, és ma megosztjuk veletek azokat az érdekességeket, amiket Németországról tanultunk az utóbbi időben.

Ház

Szinte minden német otthonban biztos, hogy találunk tojástartó állványt a reggelihez, könyvespolcokat (a németek nagy büszkesége), hangulatos papucsokat, és egyedi takarókat illetve díszpárnákat a ház különböző pontjain.
Ha lakást bérlünk egy társasházban, akkor érdemes odafigyelni a németek szokásaira: a németek ugyanis nagyon korán fekszenek és kelnek. Ez nagyban befolyásolja a társasházban történő viselkedést is, vagyis este 10 óra után tilos zajt csapni. Este 8 után már porszívózni sem lehet, vagy mosógépet használni. A vasárnap pedig a teljes csend napja.
Sok házat fával fűtenek, mivel gazdaságos és környezetbarát. Az egyik internetező megosztott egy érdekes történetet: „Épp online játszottam egy német játékossal. Angolul beszélgettünk. Egy ponton szólt, hogy „fát kell dobnia a kazánba”. Azt hittem, hogy ez valamiféle szleng vagy utalás, de rájöttem, hogy tényleg fát kellett dobnia a kazánba. Ez engem, mint városlakót, különösen meglepett.”

Autóval utazás

Németországban a járművezetők megengedett véralkoholszintje 0,3 ezrelék, az efölötti szintet “relative Fahruntüchtigkeit”-nek nevezik. Fontos azonban leszögezni, hogy 21 évnél idősebbnek kell lennünk, és legalább 2 éve meg kell, hogy legyen már a jogosítványunk ehhez – ha ugyanis nincs tapasztalatunk vagy 21 évnél fiatalabbak vagyunk, akkor a zéró tolerancia van érvényben.
A benzinkutakon alapvetően nincsenek olyan alkalmazottak, akik segítenének megtankolni az autókat, így ezt magunknak kell intéznünk, majd pedig bemenni fizetni a pénztárhoz, épp úgy, ahogy itthon is szokás.

Tömegközlekedés

Az ország déli részén nagyon kevés fűtött váróterem található a vasútállomásokon. Ez különösen a hideg évszakokban tud problémát jelenteni, mivel még a nagyvárosok vasútállomásai is általában kicsik, és ott sem mindegyiknél van fűtött váróterem.
A metróban, a buszokon és az egyéb tömegközlekedési eszközökön nincsenek kapuk, mint például Olaszországban – ez is jól mutatja a kormány polgárokba vetett bizalmát. Ellenőrök ritkán, de vannak. Közönséges civil ruhában dolgoznak, és bármikor felszólíthatják az utasokat a jegyük bemutatására. Az érvényes jegy nélküli utazásért 60 eurós bírság jár, tehát érdemesebb jegyet vagy bérletet venni, mint blicceléssel próbálkozni.
Néhány németországi buszmegállóban akár napokig is várhatnánk a buszra, akkor sem jönne egy sem. Ennek oka, hogy sok ál-buszmegálló található az országban. Az ilyenek főként a kórházak és idősotthonok környékén találhatók – így próbálják meg ugyanis elérni, hogy a demenciával vagy Alzheimer-kórral küzdő emberek ne tudjanak elmenni. Sokan ugyanis a kórházból lelépve az első buszmegállóhoz sietnek, annak reményében, hogy majd busszal utaznak a kívánt helyre.

Ünnepek

Húsvét éjjel a németek máglyákat csinálnak. Ez egy tipikusan német hagyomány a tavasz és a nap köszöntésére. Vidéken még mindig népszerű. A máglyához általában elszáradt karácsonyfákat használnak, amit direkt erre az alkalomra tettek félre.
Évente csaknem 330 tonna bonbon, 700 ezer tábla csokoládé és 220 ezer pralinét dobnak a kölni karnevál nézői közé. Ez a Rajna régió legkedveltebb farsangi ünnepe, amin nagyjából egymillió ember szokott megjelenni évről-évre.

Oktatás

A német gyerekek nem virágokat kapnak, amikor általános iskolába mennek, hanem egy különleges ajándékzsákkal járnak, amibe a rokonok aztán édességeket, játékokat, tanszereket, vagy akár pénzt raknak, egyszóval minden olyan dolgot, ami elősegítheti a gyermek tanulását az elkövetkezendő években. Ez a hagyomány már több mint 200 éves.
A tanév nem mindenhol kezdődik szeptember 1-jén, ennek oka, hogy a tartományok maguk határozzák meg a tanév kezdetét, az ünnepek idejét és a tanév végét.
2014 óta a felsőoktatás Baden-Württemberg kivételével minden német tartomány állami egyetemén ingyenes, még a külföldiek számára is.

Pihenés

Németország számos strandján tilos homokvárakat építeni. Ahol ez megengedett, ott is szigorú korlátozások vonatkoznak azok méretére. A strandok szabályai mindig a bejárat előtt olvashatók.
A horgászathoz Németországban is speciális tanfolyamon kell részt venni, majd engedélyt szerezni. A tanfolyamon megtanítják a horgászat szabályait. Kivételt ez alól egyedül Alsó-Szászország képez, ahol engedély nélkül is lehet horgászni.

Teljes bejegyzés megtekintése:
https://9liked.hu/a-nemetek-eletenek-25-jellemzoje-amit-az-oda-koltozo-embereknek-evekig-tart-megszokni/

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.