in

A világ legtitokzatosabb sírhelyének története, amit több mint 8000 agyagkatona őriz

Amikor Ronald Reagan amerikai elnök itt járt, azt mondta: „Ez egy csoda, ami az egész emberiségé”. Ez a hely olyan történelmi jelentőségű, hogy kötelező állomásként szerepel a külföldi államfők Kínában tett látogatásának programjában. Akinek esetleg még nem lenne világos, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyéről beszélünk, amihez fogható nincs még egy világon.

Liked.hu-nál most erre a nem mindennapi helyre kalauzolunk benneteket, hogy bemutassuk, hogyan és miért készült el a világ legnagyobb, állig felfegyverzett, ám élettelen hadserege.

Csin Si Huang-ti sírhelye a kínai Hszian városában található, és nem is annyira a sírhely, mintsem az azt körülvevő hadsereg az, ami minden szempontból példátlannak számít a világ uralkodóinak történelmében.

Az első kínai császár sírhelyének feltárásakor több mint 8100, állig felfegyverkezett agyagszobrot tártak fel.

I.e. 246-ban, a trónra lépése után Kína későbbi egyesítője, Csin Si Huang-ti megkezdte a leendő sírhelyének építését.

Az építkezés megkezdésekor a császár még csak 13 éves volt. Az agyaghadseregnek akkorának kellett lennie, hogy a túlvilágra kerülése után a császár ott is folytathassa majd a hódító hadjáratait.

Kína egész területéről több mint 700 ezer munkás vett részt az építkezésen, és a sírhely, illetve az azt körülvevő sereg építése és feltöltése így is 38 évig tartott. A túlvilági hadsereget harci sorrendben állították fel a kriptáknál. Vannak gyalogosok, lovasok, sőt még háborús szekerek is.

A régészek megállapították, hogy az agyag harcosokat Kína különböző régióiban készítették. A körülbelül 200 kilogrammos lovakkal már némileg bonyolultabb volt a helyzet, a súlyuk ugyanis megnehezítette volna a szállítást, ezért ezeket közvetlenül a sírnál rakták össze.

Mindegyik harcos szobra egyedi, egyik sem ismétlődik kétszer. Az arcvonások, a magasság, a testarányok egyformán eltérő minden szobor esetén. Az egyetlen közös a szobrokban, hogy égetés után az agyagot egy speciális mázzal fedték le, hogy könnyen festhetővé váljon.

A katonák harci felszerelése rendkívül részletes, az utolsó gomb is gondosan megformált. A harcosokat páncélba öltözve és különféle fegyverekkel készítették. Vannak kardok, dárdák, tőrök, számszeríjak és sima íjak is.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .